Δράσεις

Ιανουάριος 2024

Η Θεραπευτική μου προσέγγιση

Η προσέγγιση μου είναι συνθετική (Ιntegrative). Ως συμβουλευτική και κλινική ψυχολόγος έχω εκπαιδευτεί σε ποικίλες θεωρητικές προσεγγίσεις, και μου αρέσει να τις συνδυάζω κάθε φορά ανάλογα με το άτομο με το οποίο δουλευω. Οι κύριες προσεγγίσεις που χρησιμοποιώ είναι η συστημική, γνωσιακή-συμπεριφοριστική, και Gestalt. Επίσης, έχω εκπαιδευτεί σε τεχνικές ενσυνειδητότητας (mindfulness), τις οποίες έχω βρει ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε άτομα με χρόνιο στρες. Γενικότερα, βλέπω τις θεωρητικές προσεγγίσεις σαν διαφορετικές «γλώσσες» που με βοηθάνε να επικοινωνήσω καλύτερα με τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντι μου. Πιστεύω ότι αυτές οι διαφορετικές «γλώσσες» έχουν πιο πολλά κοινά απ’οτι διαφορές, και ουσιαστικά με βοηθάνε να καταλάβω καλύτερα τις ανάγκες του εκάστοτε θεραπευόμενου.

Σχετικά με εμένα

Η εκπαίδευσή μου στην κλινiκή και την συμβουλευτική ψυχολογία με έχει βοηθήσει να διαμορφώσω μία ολισθηκή προσέγγιση στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Πιστεύω πως η ψυχοθεραπευτική δουλειά είναι μια δυναμική διαδικασία που δεν αποτελεί προιόν μιας καθορισμένης συνταγής (μίας πάγιας θεραπευτικής προσέγγισης) καθώς κάθε ανθρωπος είναι διαφορετικός και δημιουργεί μοναδικές σχέσεις. Ωστόσο πιστέυω πως η ψυχοθεπαρευτική παρέμβαση οφείλει να βασίζεται σε επιστημονικά αναγνωρισμένες θεωρητικές προσεγγίσεις οι οποίες αποτελούν την βάση της ψυχοθεραπευτικής σχέσης. Η επαtγγελματική μου εμπειρία στην Ελλαδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες με έφερε σε επαφή με ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου και ποικίλες κουλτούρες. Στην Αμερική δούλεψα σε διάφορες κλινικές και συμβουλευτικά κέντρα, όπως στο συμβουλευτικό κέντρο του πανεπιστημίου του Τέξας, στο Ball-Memorial Hospital και άλλα κοινωτικά κέντρα. Στην Ελλάδα, εργάστηκα για περίπου τρία χρόνια στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ως κλινικός ψυχολόγος, και εξακολουθώ να συνεργαζομαι με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (The American College of Greece-Deree), όπου διδάσκω μαθήματα ψυχολογίας.

Σύντομο Βιογραφικό Σπουδών

 • Πτυχιούχος Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου (BS in Psychology, University of Cyprus, Nicosia)
 • Μεtταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (Μ.Α. in Clinical Psychology, Roosevelt University, Chicago, Illinois, USA)

 • Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (Ph.D. in Counseling Psychology, Ball State University, Muncie, Indiana, USA)
 • Μετα-διδακτορικό στο συμβουλευτικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας (University of Texas, Austin, USA)
 • Άδεια εξάσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου σε Ελλάδα (αρ.αδείας76141/15735, Εκδ 30/03/16) και Indiana-USA: 20042988A Issued: 09/09/16)

Συχνές Ερωτήσεις – Frequently asked questions (FAQs)

Ποια είναι η εξειδίκευση σας?

Η κλινική μου εκπαίδευση και εμπειρία μου είναι ευρεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση ψυχολογικού τραυματος, θεμάτων που σχετίζονται με διαπροσωπική βία και στην εποπτεία ψυχολόγων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Την τελευταια δεκαετία δούλεψα με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας όπως: αγχώδεις διαταραχές και επίμονες κρίσεις πανικού, κλινική κατάθλιψη, μετα-τραυματικό στρες, διπολική διαταραχή, χρόνια προβλήματα υγείας, θέματα σεξουαλικής ταυτότητατας, αυτοεκτίμησης, διαπολιτισμικά θέματα, θέματα διάκρισης και γονεικούς προβληματισμούς. Από το 2017 δραστηριοποιούμαι επιπλέον στην ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική προσφύγων, καθώς και στην εποπτεία εκπαιδευόμενων ψυχολόγων. Παρείχα υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε επιζήσαντες βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας. Τέλος, από την αρχή της καριέρας μου ασχολούμαι συστηματικά με την συμβουλευτική και στήριξη ατόμων και ζευγαριών που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQI) κοινότητα και σε προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης διακρίσεων ατόμων που ανήκουν σε ευαάλωτους πληθυσμούς.

Δεν διαμένω στην Αθήνα. Θα μπορούσαμε ωστόσο να δουλέψουμε μαζί?

Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η φυσική παρουσία δεν είναι δυνατή, και κατόπιν μιας συζήτησης μέσω τηλεφώνου, αναλαμβάνω περιστατικά εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου (online counseling). Είναι πολύ σημαντικό για εμένα οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Ωστόσο, κάποιες φορές η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να μην ενδείκνυται.

Ταξιδεύω συχνά, θα μπορούσαμε ωστόσο να δουλέψουμε μαζί?

Πολλές φορές οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά ενώ θα ήθελαν να ξεκινήσουν θεραπεία διστάζουν επειδή είτε ο χρόνος, είτε οι συχνές μετακινήσεις αλλάζουν το τρόπο ζωής τους. Μέσω μιας αρχικής τηλεφωνικής η δια ζώσης συνάντησης μπορούμε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο και το πλάνο μιας τέτοιας συνεργασίας.

Τι ακριβώς μπορώ να περιμένω από την πρώτη συνεδρία?

Η πρώτη συνεδρία συνήθως διαρκεί λίγο παραπάνω από τις επόμενες (70-90 λεπτά). ένας από τους βασικότερους στόχους είναι να γνωριστούμε καλύτερα και να φτιάξουμε μαζί ένα πλάνο συνεργασίας. Θα μάθετε για την θεραπευτική μου προσέγγιση, θα μιλήσουμε για τους στόχους, τους προβληματισμούς σας και θα δημιουργήσουμε μαζί ένα πλάνο επίτευξής τους.

Εκτός από ελληνικά σε ποιες άλλες γλώσσες δουλεύετε?

Εκτός από ελληνικά, τα οποία είναι η μητρική μου γλώσσα δουλεύω και στα αγγλικά. Λόγω της διαμονής και εργασίας μου στην Αμερική αισθάνομαι ιδιαίτερα άνετα να δουλεύω στα αγγλικά και είμαι ιδιαιτερα εξοικειωμένη με τους αμερικανικους ιδιωματισμούς και καθημερινές εκφράσεις.

Εκτός από ψυχοθεραπεία, τι άλλες υπηρεσίες παρέχετε?
 • Εποπτεία για ψυχολόγους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας
 • Εκπαίδευση επαγγελματιών για αντιμετώπιση κρίσεων
 • Διαχείριση πολυπολιτισμικών ομάδων και δια-πολιτισμικών διαφορών
 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για ευάλωτες κοινωνικες ομαδες (π.χ. Safe Zone training for LGBTQ Allys, Δια-πολιτισμικές διαφορές και πολυπολιτισμικότητα)
 • Εκπαίδευση για διερμηνείς ψυχικής υγείας
Μύθοι για την ψυχοθεραπεία
 • Η ψυχοθεραπεία δεν είναι χρήσιμη
 • Το να μιλήσω για το πρόβλημα μου δεν θα με βοηθήσει
 • Μόνο άτομα με σοβαρα προβλήματα ψυχικής υγείας χρειάζονται ψυχολόγο,
 • Θα έπρεπε να μπορώ να αντιμετωπίσω το πρόβλημα μου χωρίς τη βοήθεια ειδικού
 • Η ψυχοθεραπεία είναι μια ασαφής και μακροχρόνια διαδικασία
 • Οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να “διαβασουν” τη σκεψη και με αυτό τον τρόπο να εισβάλουν στην ιδιωτικότητα μου και σε θέματα που θα προτιμούσα να μην αποκαλύψω.
 • Η ψυχοθεραπεία είναι μια επίπονη διαδικασία η οποία εστιάζεται σε εμπειρίες και “πληγές” απο το παρελθόν.

Ο χώρος

Contact  el